Publicat el 12-02-2016
Terrassa, 12 de febrer de 2016. El president del Gremi d’Electricitat, Fontaneria i Afins del Bages i Berguedà (GBB), Salvador Gol, i el secretari general de la Cecot, David Garrofé, han signat un acord de col·laboració per fer arribar el servei de Reempresa a les empreses instal·ladores agremiades que formen part d’aquesta organització professional.
El Gremi d’Electricitat, Fontaneria i Afins del Bages i Berguedà representa a les empreses del centre de Catalunya que treballen en aquests sectors. El GBB té com a missió enfortir la professió i augmentar el seu prestigi davant la societat.
Així doncs, tant el GBB, com la patronal Cecot, consideren que el Centre de Reempresa de Catalunya, que permet posar en contacte cedents i reemprenedors, és un mecanisme adequat per fomentar el creixement econòmic i disposa d’instruments per implicar les institucions, per tal de coordinar-les i possibilitar la concentració de dades, informació i coneixement sobre el procés. L’acord és un pas més cap a la consecució d’estructurar un mercat per la compra-venda d’empreses a Catalunya.
De fet, les més reputades economies del nostre entorn, han apostat fermament per un treball de col·laboració interinstitucional per fomentar la Reempresa vista la seva capacitat de generació de riquesa, innovació i ocupació a costos sensiblement inferiors als de la creació, i a un risc molt inferior.
A partir d’aquest mes, els emprenedors i empresaris agremiats podran adreçar-se als diferents punts d’atenció del Centre de Reempresa on rebran assessorament tant les persones que volen vendre la seva empresa com les persones reemprenedores disposades a donar-los-hi continuïtat. L’objectiu és, doncs, impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació.
Afavorir la continuïtat de les empreses
Tant important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les ja existents. En aquest sentit, el programa Reempresa, promogut per la Cecot, és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.
Aquesta iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp’ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està co-finançat pel fons FEDER.
L’acord d’avui significa sumar esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un model de creixement empresarial que podria evitar el tancament del màxim nombre possible d’empreses durant el temps d’execució del programa i salvaguardar llocs de treball, tal i com s´ha demostrat en els últims anys del projecte. En aquest context, s’oferirà assessorament i s’impartirà formació per a tots dos col·lectius, cedents d’empresa i reemprenedors, sobre les característiques dels processos de compra-venda d’empreses i l’elaboració d’un Pla de Reempresa o de cessió.
Així mateix, el projecte Reempresa es complementa amb dues guies informatives –una enfocada als empresaris i l’altra per als emprenedors- i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de traspàs, que permet sol·licitar assessorament i que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i demanda d’empreses.
Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i les dificultats econòmiques del moment, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu, es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur de la ciutat.
710 reempreses d’èxit amb una inversió total induïda de 36.370.676€
El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit tancar des de finals de l’any 2011 fins a dia d’avui un total de 710 reempreses d’èxit que han suposat una inversió total de més de 36 M €.
Per sectors, un 36% de les reempreses d’èxit pertanyen al sector comerç, un 28% al sector serveis, un 27% al sector de l´hostaleria i un 6 % dels casos d’èxit pertanyen al sector industrial.
Els motius de cessió de les empreses són molt diversos, entre els més comuns: un 31% busquen cedir el seu negoci per jubilació, un 13% per canvi de professió, 11% per motius personals, un 9% per canvi de domicili i un 8% per motius de salut, entre d’altres.
Descarregueu aquí les imatges relacionades.
Contacte del GBB: gbb@gbb.cat – 93 874 80 48