Publicado el 15-09-2015
Fecha de inicio: 15-09-2015
Fecha final: 15-09-2015
Barcelona, 15 de setembre de 2015. El president del Centre de Reempresa de Catalunya i president de la Patronal Cecot, Antoni Abad, i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer, van presentar ahir al vespre, a la seu del Col·legi d’Economistes de Catalunya (CEC) a Barcelona, el servei de Reempresa, orientat a facilitar la compravenda d’empreses a través de la creació d’un mercat estructurat i formal. L’acte de presentació s’emmarca en l’acord de col·laboració signat el passat mes de maig entre les dues organitzacions per tal de fer arribar el servei de Reempresa als col·legiats i col·legiades del CEC. El degà del Col·legi d’Economistes de Catalunya, Joan B. Casas, va ser l’encarregat de presentar l’acte subratllant que “amb l’objectiu de sumar i assolir noves sortides professionals per als economistes”, el CEC vol donar a conèixer als més de 8.000 col·legiats i més de 2.000 societats i despatxos vinculats a la institució “una eina que reforça l’actuació professional dels col·legiats que treballen per assessorar les empreses o una alternativa per a aquells que no tenen un relleu a punt per a les seves empreses”.
A continuació, el president del Grup de Treball d'Emprenedoria i Creació d'Empreses del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Pere Segarra, va destacar que el programa Reempresa vol donar resposta a “les necessitats reals d’un país, Catalunya, on en els darrers anys un 6,75% de les pimes han tancat”. Segarra va afegir que “evitar aquests tancaments és clau per a una economia formada per més de 460.000 pimes que donen feina a més de 2 milions de persones”.
En la mateixa línia, Abad va afirmar que “no ens podem permetre que tanqui una empresa que està al mercat” i va afegir que “quan vàrem implementar el servei de Reempresa pensàvem que el 100% de les empreses es cedirien per motius de jubilació, però des de la posada en marxa del servei s’ha constatat que dues terceres parts de les empreses es cedeixen per altres motius”. Reempresa per tant s’orienta a qualsevol empresari que vulgui cedir la seva activitat empresarial, de qualsevol sector i ubicació geogràfica, inclús per a unitats productives actives en situació concursal.
Moltes de les empreses que cercaven un relleu no sabien on anar. Des de la creació d’aquest mercat estructurat i formal s’ha aconseguit la cessió de 560 empreses, trobant un bon relleu empresarial. En paraules del director del Centre de Reempresa de Catalunya Albert Colomer “una de les grans avantatges de Reempresa és que es tracta d’un mercat gratuït per a l’usuari on poden també participar els assessors de les dues parts per oferir un servei addicional al client.” El Centre de Reempresa és, per tant, una eina més que reforça l’actuació professional dels col·legiats que treballen per assessorar i acompanyar els cedents i reemprenedors.
El procés de reempresa és d’una enorme complexitat, per aquest motiu és necessària la col·laboració de tots els col·lectius implicats en la transmissió. Només amb aquesta col·laboració serà possible salvaguardar el teixit empresarial del territori. Per aquest motiu i per a difondre el concepte i serveis de Reempresa, el Centre ha iniciat, promogut i impulsat convenis de col·laboració amb entitats vinculades al món de l’empresa, l’emprenedoria i l’ocupació. En aquest sentit Antoni Abad va destacar que “el conveni amb el Col·legi d’Economistes té molt valor perquè entre aquest col·lectiu poden haver-hi des de cedents a reemprenedors fins a assessors d’empreses de possibles beneficiàries del servei”. Destacant la importància de col·laborar amb el màxim nombre d’entitats, Albert Colomer va apuntar que Reempresa “ha posat en marxa un nou mercat on hi participen més de 65 agents diferents entre administracions públiques, associacions i col·legis”. En aquest sentit, els emprenedors i empresaris col·legiats poden adreçar-se als diferents punts d’atenció del Centre de Reempresa on reben assessorament tant els empresaris i empresàries que volen vendre la seva empresa com les persones reemprenedores disposades a donar-los-hi continuïtat. L’objectiu és, doncs, impulsar i estructurar la transmissió d’empreses com a via de creixement d’activitat econòmica, evitant així el tancament de negocis econòmicament viables i la destrucció d’ocupació.
Atès l’alt índex de mortalitat empresarial, sobretot en les empreses de nova creació, Colomer va destacar que, segons l’estudi elaborat pel Centre de Reempresa de Catalunya relatiu a la supervivència empresarial, “les empreses que fan reempresa al nostre país tenen un índex de supervivència del 87% un cop adquirides”.
Reempresa es complementa amb dues guies informatives –una enfocada als empresaris i l’altra per als emprenedors- i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de transmissió, que permet sol·licitar assessorament i que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i demanda d’empreses.
Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i els reptes actuals derivats de la situació de crisi, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu, es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur del país.
560 reempreses d’èxit amb una inversió total induïda de 27.404.316€€
El Centre de Reempresa de Catalunya ha aconseguit des de finals de l’any 2011 fins al dia d’avui un total de 560 casos de reempreses que han suposat una inversió total de més de 27 milions d’euros i que es distribueix per sectors, de la manera següent: 35,51% d’inversió respon a reempreses d’èxit en el sector comerç; 29,35% de la inversió pertany al sector serveis; un 28,26% de la inversió de les reempreses d’èxit pertany al sector de l´hostaleria i un 5,98% a reempreses d’indústria. L’1% restant correspon a altres sectors, com ara la construcció i reformes.
Les empreses cedents per sector donades d’alta en el marc del servei responen al següent repartiment per sectors: el Comerç suposa el 35,59%, els Serveis concentra el 30,82%, l’Hostaleria un 21,57%, la Indústria el 8,57% i la Construcció, reformes i immobiliària el 2,37%. L’1% restant correspon al sector agropecuari i altres sectors.
És evident que tota economia dinàmica i innovadora provoca una mortaldat corrent i habitual d’empreses per gestió deficient, pèrdua de mercats, problemes personals, discrepàncies societàries, obsolescències diverses o per no tenir successió. Moltes empreses fracassen en la seva trajectòria, no per falta de viabilitat econòmica, sinó perquè no es pensa en la seva transmissió com una alternativa de continuïtat. I així ho demostra el 31% dels casos d’empreses cedents que s’han adreçat al Centre de Reempresa de Catalunya, que ho han fet per jubilació del cedent. En el 12,73% dels casos són per motius personals del cedent i un 9,38% per canvi de domicili. En menor mesura altres motius per cedir l’empresa són els motius de salut (6,98%) i la impossibilitat de portar el negoci (4,26%).
Descarregueu aquí les imatges relacionades.
Contacte Reempresa:
Dept. de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – 630.91.80.26
Contacte Col·legi d’Economistes de Catalunya:
Gabinet de premsa Col·legi d’Economistes de Catalunya - cecpremsa@coleconomistes.cat
Víctor Bottini (679983346) i Clara Bassols (620037450)