Publicado el 08-10-2015
Un total de vint-i-cinc persones de la ciutat de Manresa van participar ahir a la tarda al Cafè de la Reempresa, una sessió informativa i de networking adreçada a empresaris que volen o tenen pensat cedir el seu negoci per tal de donar-li continuïtat. La trobada va tenir lloc als Serveis Territorials del departament d'Empresa i Ocupació a la Catalunya Central, al número 13 del carrer Alfons XII.
Els assistents van valorar la possibilitat de “verbalitzar” i compartir amb altres persones en situació similar i amb els consultors de Reempresa els frens, temors o dubtes que els sorgeix a l’hora de visualitzar el futur del seu negoci a mig termini (i seu propi) davant possibilitat de deixar l’empresa en altres mans. Durant la trobada, els assistents comparteixen cafè i tertúlia amb persones que ja han viscut un procés de relleu empresarial i que expliquen de manera planera i personal com van resoldre part d’aquests dubtes o temors que són comuns a tots els casos.
En aquest sentit, l’equip de tècnics i consultors del Centre de Reempresa de Catalunya ofereixen la possibilitat als empresaris que volen cedir el seu negoci a posar en valor tota la feina feta, a fi d’evitar que tot l’esforç i il·lusió que s’ha invertit en crear l’empresa no s’esvaeixi. En conseqüència, tot i la marxa del cedent, l’empresa podrà seguir el seu curs si es pren com a base tots els anys de gestió anterior i es realitza una transferència del coneixement de manera adequada.
Són molts els motius pels quals les empreses es cedeixen (jubilació, manca de temps, canvi de domicili, problemes de salut, etc.) i de la mateixa manera que es segueix un procés minuciós per crear una empresa, s’ha de seguir una planificació molt estricta per tal d’assegurar a l’empresa una llarga vida. “Independentment de la seva grandària, del tipus d’empresa o de la seva naturalesa, una cessió comporta un acte de gestió que no s’improvisa”, afirma Oriol Alba, coordinador del Centre de Reempresa de Catalunya, “sinó que s’ha d’organitzar a consciència”.
Davant d’aquesta situació, i detectada la necessitat entre els usuaris del servei de Reempresa, el Centre de Reempresa de Catalunya ha posat en marxa aquest any, juntament amb el Departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat de Catalunya, un programa de trobades per diverses poblacions sota el títol el “Cafè de la Reempresa”. Aquestes trobades han de donar a conèixer als empresaris cedents les opcions de cessió que tenen al seu abast, el procés de transmissió al que s’enfronten i el conjunt de serveis, sense cap cost, que tenen a la seva disposició gràcies al Reempresa.
Sobre Reempresa
Reempresa (www.reempresa.org) és el mercat de compravenda de petita i mitjana empresa de Catalunya. És un nou model d’emprenedoria i de creixement empresarial, pel qual un nou emprenedor – reemprenedor - pren el testimoni en la gestió d’una empresa ja existent, comprant-la en la seva totalitat per continuar l’activitat, salvaguardant d’aquesta manera el patrimoni empresarial individual i col·lectiu, per a fer-la créixer, sense haver de passar per la creació des de zero.
El mecanisme possibilita la compra d’una empresa existent al seu anterior propietari (cedent), podent autoocupar-se sense haver de passar per la fase de creació i possibilitant el manteniment dels llocs de treball i la posició de mercat existents. El reemprenedor aporta a l’empresa una renovadora línia d’actuació i els mitjans necessaris per la millora i reorientació del negoci.
Des de l’any 2011, amb més de 4.080 reemprenedors donats d’alta i més de 2.710 empreses donades d’alta a la plataforma, el Centre de Reempresa de Catalunya ha intervingut en més de 570 transmissions, el que ha suposat la generació de més de 28 milions d’euros d’inversió induïda i el manteniment de prop de 2.100 llocs de treball directes.