La patronal Cecot i la Diputació de Girona renoven el seu compromís de garantir la continuïtat de les empreses a les comarques gironines

Publish on 17-12-2015

Start date: 17-12-2015

End date: 17-12-2015

Fotografia de Eddy Kelele

*fotografia d'Eddy Kelele

Girona, 17 de desembre de 2015. El Diputat de Promoció Econòmica i Diplab a la Diputació de Girona, Josep Antoni Frias, i el president de la patronal Cecot, Antoni Abad, han presentat aquest matí en roda de premsa la renovació de l’acord de col·laboració per estendre el programa «Reempresa» a la província de Girona. A l’acte hi ha participat el president de la patronal FOEG, ErnestPlana, i el director del Centre de Reempresa de Catalunya, Albert Colomer.

D’aquesta manera, ambdues entitats pretenen mantenir i consolidar la cessió d’empreses com una via de creació i creixement de l’activitat econòmica, i evitar tant el tancament de negocis econòmicament viables com la destrucció d’ocupació.

L’ampliació de l’abast territorial de «Reempresa» a Girona es realitzarà, com fins ara, amb la col·laboració dels ens localsde la província, que rebran el suport de la Diputació de Girona i de la Cecot.

El primer any, es varen posar en marxa dos centres per oferir aquest servei, amb la formació i l’assessorament previs al personal tècnic municipal: l’un, a l’Ajuntament de Figueres, que dóna servei a tota la comarca de l’Alt Empordà, i l’altre, al Consell Comarcal de la Selva, que dóna servei a totes les empreses i emprenedors de la comarca. L’any següent, s’hi varen incorporar l’Ajuntament d’Olot, que dóna servei a la Garrotxa, i el Consell Comarcal del Gironès, que estendrà la metodologia del programa a la comarca del Gironès. En aquesta nova fase, que s’inicia ara, s’hi incorporaran l’Ajuntament de Girona i el Consell Comarcal del Baix Empordà, i l’any 2016, s’acabarà amb la implantació de la metodologia en tres punts més.

Des que es va posar en marxa a finals del 2011, «Reempresa» ha gestionat 65 casos d’èxit a la província de Girona. Aquests casos han suposat una inversió induïda de 2.434.146,32 € i el manteniment de 240 llocs de treball. Els punts d’atenció han atès 328 cedents de negocis i 453 reemprenedors.

Per sectors, el 32,31 % de les reempreses d’èxit pertanyen al dels serveis; un 32,31 %, al de l’hostaleria; un 29,23 %, al del comerç; un 4,62 %, al sector industrial, i l’1,54 % restant pertany a altres sectors.

«Tal com hem anat establint a la província de Barcelona, l’objectiu del Centre de Reempresa és comptar amb les associacions empresarials i professionals del territori a fi que el màxim nombre d’empreses i emprenedors puguin accedir-hi i puguin beneficiar-se del servei que es presta des dels ens locals», ha afirmat Antoni Abad, el qual ha afegit que «com a patronal que som, el nostre objectiu és ajudar a mantenir i consolidar el teixit empresarial als diferents territoris acompanyats d’entitats com la FOEG, en aquest cas, que és l’entitat empresarial adherida de “Reempresa” a Girona».

 

Afavorir la continuïtat de les empreses

A Catalunya no es disposa de dades oficials disponibles sobre la transmissió d’empreses, atès que no s’ha desenvolupat cap enquesta estadística. De totes maneres, l’únic càlcul que s’ha posat de manifest per les cambres de comerç [1] quantifiquen en sis-centes cinquanta mil empreses les que poden canviar demans en els propers deu anys a tot Espanya, a raó d’unes 65.000 transmissions anuals, de manera que prop d’un milió quatre-cents mil llocs de treball estaran en perill a tot Espanya.

Tan important com la creació d’empreses és afavorir la continuïtat i el creixement de les que ja existeixen. En aquest sentit, el programa «Reempresa», promogut per la Cecot, és un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un mecanisme segons el qual un nou emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent.

El conveni d’avui significa sumar esforços, informació i recursos per augmentar el rendiment d’un model de creixement empresarial que podria evitar el tancament d’empreses durant el temps d’execució del programa a la província de Girona i salvaguardar llocs de treball, tal com s’ha demostrat en l’últim any de projecte. En aquest context, s’oferirà assessorament i s’impartirà formació a tots dos col·lectius (cedents d’empresa i reemprenedors) sobre les característiques dels processos de compravenda d’empreses i l’elaboració d’un pla de reempresa o de cessió.

Així mateix, el projecte «Reempresa» es complementa amb dues guies informatives (l’una, enfocada als empresaris, i l’altra, als emprenedors) i un portal web (www.reempresa.org) que recull tota la informació sobre el procés de traspàs i que permet sol·licitar assessorament, de manera que esdevé un mercat transparent a Internet on trobar l’oferta i la demanda d’empreses.

Aquesta és una aposta per promoure un mercat que, tot i els reptes actuals derivats de la situació de crisi, segueix sent susceptible de generar un creixement econòmic. Per aquest motiu es considera necessari promocionar, fomentar i facilitar la reempresa com un mitjà de supervivència del teixit empresarial actual i futur de la província.

A Catalunya, al voltant de 120.000 empreses i 258.000 treballadors podrien estar involucrats en processos de reempresa en els propers deu anys. Només a la província de Girona hi hauria unes 11.000 empreses i més de 24.000 treballadors. A més, les darreres dades indiquen que, només per raó de l’envelliment de la població, un nombre important de negocis canviaran de mans durant els propers quinze anys. Per tant, el fet d’incidir en aquells casos en què es vol cedir l’empresa per jubilació, prejubilació o canvi de domicili permetria mantenir un 45 % de les companyies i dels llocs de treball, i evitar així la pèrdua de capital econòmic i de coneixement especialitzat.

 

Premsa RSS

Sala de Premsa