Publish on 20-01-2015
Start date: 09-09-2015
End date: 09-09-2015
El programa Reempresa consisteix en que un nou emprenedor prengui el relleu d’un negoci viable per evitar que tanqui les portes i, d’aquesta manera, conservar el patrimoni empresarial i evitar la destrucció d’ocupació.
» El programa Reempresa consisteix en que un nou emprenedor prengui el relleu d’un negoci viable per evitar que tanqui les portes i, d’aquesta manera, conservar el patrimoni empresarial i evitar la destrucció d’ocupació.
» Els principals motius de cessió d’empreses són la jubilació, el canvi de professió o el canvi de domicili.
» La inversió induïda pels processos de compraventa que s’han tancat en els últims dos anys, en el marc de l’acord de col·laboració entre Barcelona Activa i la Cecot, suma un total de 4,9 milions d’euros.
L’Ajuntament de Barcelona, a través de Barcelona Activa, i la Cecot han assegurat la continuïtat de 76 empreses i han preservat prop de 212 llocs de feina els dos últims anys gràcies al programa de cessió d’empreses Reempresa.
Es tracta d’una iniciativa, que a la ciutat de Barcelona s’impulsa conjuntament per les dues institucions en el marc de l’acord de col·laboració que el consistori i la patronal catalana van signar a finals del 2012.
Configura un nou model d’emprenedoria i creixement empresarial que consisteix en un procés segons el qual un emprenedor pren el testimoni en la gestió d’una companyia ja existent, donant-li continuïtat i evitant la destrucció d’ocupació.
Aquesta és una de les primeres mesures “Barcelona Creixement” que es van posar en marxa i, en aquest temps, s’ha aconseguit triplicar l’objectiu inicial d’assolir 20 reempreses d’èxit.
Mantenir el teixit empresarial i evitar la destrucció d’ocupació
Al llarg d’aquest temps (entre l’últim trimestre de 2012 i el 2014), s’han assolit un total de 76 reempreses d’èxit a Barcelona que han permès que 212 persones conservessin el seu lloc de feina.
Pel que fa a les empreses cedides, gairebé el 40% pertanyen al sector serveis i 3 de cada 10 són comerços. El 28% dels casos de reempresa són de projectes de restauració, mentre que el sector de la indústria i la construcció representen un 1%, respectivament, de les operacions tancades.
En conjunt, la inversió induïda del procés de compraventa d’aquests negocis ha estat de 4,9 milions d’euros. Concretament, la cessió de les empreses del sector comerç suposa el 48% de l’import total, mentre que les ventes dels projectes del sector serveis han comportat el 30%. Per últim, el 25% restant, que representa menys d’1 milió d’euros, s’ha repartit entre negocis de restauració i hostaleria, del sector industrial o de la construcció.
Així mateix, la facturació mitjana de les empreses traspassades és de 270.000 euros. Majoritàriament (80%), es tracta de projectes d’entre 5 i 50 anys, tot i que també hi ha algun cas de negoci centenari. Les empreses de recent creació (menys de 5 anys al mercat) representen un 10% del total.
Un marketplace d’empresaris cedents i nous emprenedors
Pel que fa al perfil del reemprenedor, es tracta d’un home (72%), d’entre 25 i 45 anys (46%), que ha cursat estudis universitaris (62%) i es troba a l’atur (55%). Els principals sectors pels quals s’interessen a l’hora d’emprendre són l’àmbit dels serveis (32%), el comerç (22%) i la restauració i l’hostaleria (16%).
Per últim, des del mes d’octubre de 2012 s’han donat d’alta a la plataforma de Reempresa més de 200 empresaris de la ciutat de Barcelona interessats en cedir el relleu del seu negoci a un nou emprenedor.
Es tracta, majoritàriament, de microempreses d’entre 1 i 5 treballadors o autònoms que pertanyen en el 40% dels casos al sector comerç. Els principals motius per vendre el negoci són la jubilació (36%), el canvi de professió (12%) o el canvi de domicili (10%).
La transmissió empresarial, un servei de l’Oficina d’Atenció a l’Empresa
A la ciutat de Barcelona, el programa Reempresa s’integra en el servei de transmissió empresarial que s’ofereix des de la nova Oficina d’Atenció a l’Empresa, ubicada a la planta baixa de l’edifici Barcelona Growth Centre (c/ Roc Boronat, 117).
Informació addicional
Aquesta iniciativa pionera a l’estat espanyol, es va posar en marxa el juny de l’any 2011 de la mà de la patronal catalana Cecot, de la Fundació Cp’ac amb el suport del Departament d’Economia i Coneixement i està co-finançat pel fons FEDER.
Enguany, Reempresa ha estat escollit com a líder del projecte europeu EU4BT que té per objectiu definir els standars per a la creació (i adaptació) de Market Places eficients a tota Europa, i que establirà la llavor del futur mercat europeu de transmissió d’empreses.
Reempresa també ha estat presentada com a exemple de bona pràctica europea a la reunió dels Enviats Especials per a la PIME dels Estats Membres, reunits el 6 de juny a Madrid, així com al Congrés Europeu de Business Transfer a Brussel·les, i a la Assemblea Europea de la PIME a Nàpols.
Contacte
Cristina Aguilà – Tel. 93.401.96.10 – Mbl. 667.50.91.77 – cristina.aguila@barcelonactiva.cat
Coordinadora de premsa de Barcelona Activa – Àrea d’Economia, Empresa i Ocupació
Ajuntament de Barcelona
Dept. de comunicació de la patronal Cecot – comunicacio@cecot.org – Mbl. 630.91.80.26